0224-Tesla-Logo-1024x680

App kostenvergelijking elektrische auto’s

  

Dit project stimuleert de aanschaf en het leasen van elektrische auto’s door de maandelijkse kosten van elektrische auto’s in vergelijking met conventionele auto’s in een smartphone- en tablet-applicatie inzichtelijk te maken voor de gebruiker. Deze MIT-subsidieaanvraag is geschreven in samenwerking met

Jessica van den Doel.

Consumenten en ondernemers zien vaak af van elektrisch rijden door de hoge aanschafkosten van deze auto’s en onvoldoende inzicht in de maandelijkse kosten. De maandelijkse kosten van elektrisch rijden zijn veel lager dan je op basis van de aanschafkosten zou verwachten, door belastingvoordelen, minder onderhoud en lagere energiekosten. De TU Eindhoven heeft een Excel-bestand ontwikkeld, dat de maandelijkse kosten van auto’s met verschillende energiedragers (olie, batterij) gesimplificeerd inzichtelijk maakt. Op basis van dit simpele model hebben al meerdere ‘insiders’ besloten om een elektrische auto te bestellen. Het bestand laat zien welke variabelen zorgen voor welke kosten na het invullen van de persoonlijke gegevens. Particulieren verdienen een deel of zelfs meer van de hogere aanschafprijs terug door lagere energiekosten, minder onderhoud en vrijstelling van wegenbelasting. Bij ondernemers (ook zzp’ers) is een elektrische auto maandelijks zelfs goedkoper, door de milieu-investeringsaftrek en de lage bijtelling van 4%.

De informatie die de consument nodig heeft om in te zien dat de maandelijkse kosten van elektrisch rijden aantrekkelijk zijn, is nu nog op vele verschillende plekken te vinden. De kosten zijn niet alleen afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, keuzes en actualiteit (zoals olieprijs), maar de juiste informatie is ook niet altijd toegankelijk voor consumenten. Huidige autovergelijkingssites bieden onvoldoende informatie over de opbouw van de maandelijkse kosten van elektrisch rijden en de beïnvloedingsmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat veel potentiële gebruikers door gebrek aan kennis niet kiezen voor elektrisch rijden. Het doel van dit project is om de maandelijkse kosten inzichtelijk en gebruiksvriendelijk toegankelijk te maken in een innovatieve applicatie voor smartphone en tablet. In dit nieuwe product moet de consument elektrische auto’s met conventionele auto’s kunnen vergelijken. Daarnaast moet deze applicatie de gebruiker de kans geven verschillende persoonlijke situaties met elkaar te vergelijken. De consument kan in de applicatie aan knoppen draaien als type auto, energieprijzen, belastingtarieven en rittenpatronen en gelijk het effect van zijn keuzes zien op de kosten. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het zakelijk en privé rijden van een elektrische auto? Met behulp van visualisaties/infographics ziet de consument ook gelijk hoeveel van de aanschafprijs hij terugverdiend door lagere maandelijkse kosten. Net als bij zonnepanelen inmiddels gebruikelijk is, kan hij dan uitrekenen na hoeveel jaar de auto zijn hogere aanschafprijs heeft terugverdiend.